Hyundai Matrix Semput Atau Check Engine Menyala Kelip – KelipHi korang hari ni aku nk kongsikan masalah utama yang boleh dikatakan semua pemilik kenderaan Hyundai Matrix akan alami apabila dah bertahun menggunakan kenderaan ini.

Ianya adalah check engine menyala dan berkelip2 yang mana akan mengakibatkan engine kereta menjadi semput , kurang kuasa , dan bergegar.

Penyebab berlakunya masalah ini adalah disebabkan :

Spark plug dah lama x tukar (sekiranya dah tukar) korang hendaklah menukar Plug Coil (sekiranya korang nampak rekahan) sekiranya tiada rekahan x perlu tukar cuma perlu buat sahaja besi seperti di video saya tu.

*Pastikan juga terdapat kesan air atau tidak di kawasan dalaman corong plug tersebut..sekiranya ada sila sumbatkan kain atau tiup angin secara kuat di dalam corong plug tersebut ianyanya berlaku disebabkan seperti sy katakan plug coil tu mengecut dan terangkat sedikit dan menyebabkan air hujan masuk sedikit ke dalam corong plug tersebut.

Kereta ini jarang sekali mengalami masalah plug coil rosak. Jadi jangan buang duit korang. Cuba buat cara saya ini dahulu ok.

In sha allah masalah korang akan selesai.

#hyundaimatrix #checkenginemenyala #hyundaimatrix semput #hyundaimatrixcheckenginekelipkelip #hyundaimatrixmissfiring #hyundaimatrixlostpower

#Hyundai #Matrix #Semput #Atau #Check #Engine #Menyala #Kelip #Kelip

Rate this post

Leave a Comment